Téli torta / Winter cake

2015. február 15.

Hogy mitől is téli ez a torta? Természetesen a hozzávalóktól. Minden benne van, amikre a hideg, téli napokon az ember vágyik, narancs, dió, csokoládé. S mindezek szerencsére olyan arányban vegyítve, amitől kellemesen „szottyos”, még véletlenül sem kiszáradt sütemény lesz a végeredmény.

trixi_blog_suti-2893.jpg

Hozzávalók

3 tojás / 15 dkg porcukor / 2 csomag vaníliás cukor / 15 dkg liszt / 1 teáskanál sütőpor / 1 marék őrölt dió / 1 dl víz / 1 dl olaj / 1 narancs / fél üveg magozott meggy / 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor / 10 dkg tortabevonó vagy étcsokoládé / 1 evőkanál vaj / 3 evőkanál víz

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az olajat és a vizet. A narancsot megpucoljuk és robotgéppel egészen kicsi darabokra aprítjuk (vagy késsel apróra daraboljuk). A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A tojássárgájás masszához adjuk a narancsot, diót, meggyet, a lisztes, sütőporos keverékkel összeforgatjuk, végül a tojáshabot is óvatosan belekeverjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a massza háromnegyedét, majd a maradékhoz hozzáadjuk a kakaóport, és kanállal a tetejére szaggatjuk. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Miközben hűl, a vajat felmelegítjük, beletörjük a csokoládét, hozzáadjuk a vizet és folyamatosan keverve folyékony bevonót készítünk. A kihűlt torta tetejére csorgatjuk a bevonót, kb 1 óra múlva, miután megdermedt, már lapátolhatjuk is magunkba :-).

trixi_blog_suti-2882.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása