Epermisu, avagy a világ legegyszerűbb, legfinomabb desszertje / Strawberrymisu, the world’s simplest and tastiest dessert

2015. május 08.

Nos, nem ez a legrövidebb elnevezés, amit adhattam, de legalább híven összefoglalja a lényeget. Az eredeti recept Stahl Judit szakácskönyvében található, de néhány összetevőn és az arányokon változtattam a saját ízlésemhez finomítva. Az eperszezonban többször is kötelező elkészítenem, mivel ez az egyik családi kedvenc. Azok számára is tökéletes ez a könnyed desszert, akik szeretik a tiramisu krémességét, de a kávétól idegenkednek. Az epertől kellemesen édes, a mascarponétól krémes, a citromtól pedig savanykás, tehát tökéles tavaszi egyveleg. Egy probléma azért van vele, sajnos soha nem sikerül annyit csinálni belőle, hogy Andrásnak elegendő legyen:).

Since this is not the shortest title I could have chosen, at least it sums things up nicely. I found the original recipe in Judit Stahl’s cookbook, but I honed some of the ingredients and ratios to my taste. I have to prepare it several times during strawberry season as it’s one of our family favorites. This recipe is an ideal choice for those who love the creaminess of tiramisu, but don’t like coffee. It is pleasantly sweet from the strawberries, creamy from the mascarpone and sour from the lemons – the best spring mixture of flavours. There is one problem, however: I never seem to be able to make enough of it for András:).

trixi_blog_epermisu-3303.jpg

Hozzávalók:

60 dkg eper / 1 kis doboz mascarpone / 1 csomag babapiskóta / 1 dl tejszín / 2 tábla fehér csokoládé / 1 citrom / 4 evőkanál cukor / 2 dl víz

Ingredients:

600g strawberries / 1 small container of mascarpone / 1 pack lady fingers / 100ml heavy cream / 1 lemon / 4 spoons of sugar / 200ml water / 2 bars of white chocolate

Elkészítés:

Először a cukorszirupot készítjük el. 2 dl vizet melegítünk, beleszórjuk a cukrot, belereszeljük a citrom héját és a levét is belecsavarjuk. Ha felolvadt a cukor, félretesszük picit hűlni a keveréket. Az epreket megmossuk, a felét apróbb darabokra vágjuk a másik felét pedig összepépesítjük. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét - egy csíkot félretéve belőle későbbre - és hagyjuk picit kihűlni. Az összetört eperhez keverjük a mascarponét, majd a csokit és a tejszínnel fellazítjuk.

Method:

Start by preparing the sugar syrup. Heat the water, mix in the sugar, lemon zest and the grated lemon peel. Put aside to cool once the sugar has melted. Wash the strawberries, slice one half and puree the other. Melt the chocolate over simmering water (leaving a small piece for later) and put aside to cool. Mix the sliced strawberries with the mascarpone, adding the chocolate and cream.

trixi_blog_epermisu-3317.jpg

Már csak az összeállítás van hátra. A babapiskótákat megforgatjuk a szirupban, és egy tálba tesszük őket. Ráöntünk egy adagot a krémből, megszórjuk az eperdarabokkal, majd újból jön a babapiskóta, krém és eper. A tetejére a félretett csokoládét reszeljük díszítésképpen, és már készen is vagyunk. Tegyük a hűtőbe legalább két órára, de a legjobb az egész éjszakás pihentetés. Garantáltan mindenki imádni fogja!

To assemble: Layer bottom of dish with ladyfingers and sprinkle with the sugar syrup. Ladle half of mascarpone mixture over cookies and sprinkle with sliced strawberries. Add another layer of ladyfingers and ladle remaining mixture and strawberry slices over them. Sprinkle with chocolate curl and you’re finished. Cover & chill for at least 2 hours or better overnight. Success is guaranteed.

trixi_blog_epermisu-3311.jpg

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása